Huomioita

1. Erään suuren suomalaisen kustantamon kanssa on käynnissä aktiivinen keskustelu siitä, että Oudosta homosta tehtäisiin kirja. Tämä on itselle aika jännää! Näytelmiä on tullut kirjoitettua jo melkoinen läjä, mutta kirjaa en ole koskaan edes yrittänyt. Ehkä sen joku tahtoisi lukea ja minusta se olisi hauskaa! Nämä ovat minulle täysin riittäviä syitä kokeilla, miltä Outo homo näyttäisi kirjana.

2. Nyt, kun ensi­-illasta on jo viikko ja sen tuottamasta stressistä toipuminen on alkanut, on ehkä hyvä yrittää pysähtyä hetken aikaa miettimään, mitä tuli tehtyä. Rima oli Oudon homon jälkeen todella korkealla ja kuten olen joskus sanonutkin, yksi minua elämässä eteenpäin ajavista voimista on ehdottomasti halu olla tuottamasta pettymystä kellekään. Miten kirjoittaa esitys, joka ansaitsee olla samassa trilogiassa Oudon homon kanssa? Onneksi rupesin jossain kohtaa hokemaan itselleni, että Pilkkaa jumalaa voi olla hyvä esitys, vaikka siitä ei tulisi Oudon homon kaltaista hittiä. Kunhan itse pystyn seisomaan esitykseni takana, olen tehnyt työni taiteilijana oikein. Kirjoitus ja treenikausi oli poikkeuksellisen stressaava ja intensiivinen. Aihevalintana uskonto, moraali, aikuisuus ja muuttuva zeitgeist olivat niin isoja, että vasta viisi päivää ennen ensi-­iltaa löysin viimein tavan, jolla jutun sai rullaamaan ja joka (Tämä on tärkeää!) oli minulle itselleni hauskaa! Ensi-­illassa yleisö tykkäsi enemmän kuin minä itse ja toiseen esitykseen tein alkuun pieniä muutoksia, jonka jälkeen minäkin tykkäsin. Odotan ensi sunnuntain esitystä innoissani!

Tulkaa ihmeessä katsomaan Pilkkaa jumalaa. Siitä tuli minulle aika tyypillisellä tavalla hauska, kaikessa filosofisuudessaan kevyt ja ilmeisesti aika helposti lähestyttävä esitys. Tahdoin tehdä puheenvuoron, jossa puran uskonnottoman ihmisen maailmankuvaa, elämänvalintoja ja moraalia tavalla, jota uskonnollinenkin ihminen pystyy katsomaan ilman, että kokee minun väheksyvän itseään. Saamieni palautteiden mukaan, onnistuin tässä! Lisääkin palautetta olisi mukava kuulla, eli kertokaa esityksen jo nähneet, mitä ajattelitte!

3. Patriotismi on monella tavalla syvästi vastenmielistä, koska se lähtökohtaisesti erottaa meitä muusta maailmasta. Mutta minusta on ihan hyväksyttävää kerran vuodessa pysähtyä diggailemaan Suomea ihan huolella. Täällä tehdään monta juttua oikein! Meillä on aika toimiva demokratia ja verraten paljon läpinäkyvyyttä politiikassa. Meillä on maailman kärkikastiin kuuluva koulutusjärjestelmä! Ihmiset eivät kuole Suomessa nälkään ja sananvapauttakin on niin paljon, että kaltaiseni rääväsuu saa tehdä taidettaan ilman vankilan uhkaa. Ja monta muuta juttua! Paljon voisi olla paremminkin, mutta siihen voidaan sitten käyttää muut 364 päivää vuodessa, että ensi vuonna juhliminen on sitäkin helpompaa. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

4. Tein eilen ensimmäiset muistiinpanoni vuoden 2014 syksyllä ensi-­iltaan tulevaa, Iholla ­ trilogian viimeistä monologia varten. Ja innostuin siitäkin samantien! Onko tämä huolestuttavaa?