Elämme klassisen kyberpunkin maailmassa

Tässä videossa on jostain syystä kaikki hyvän klassisen cyberpunk-seikkailun ainekset. Se olisi julkaistu joskus vuosien 1970-1995 välillä. Muotona voisi olla kirja, elokuva, sarjakuva, roolipeli, tietokonepeli, lautapeli, yms.

The Young Turksin (TYT) tarina nettiohjelmana on suorastaan kliseisen cyberpunkkinen:
1. Maailman suurin itsenäinen nettiuutisohjelma, joka yrittää tapella tilaa totuudelle ja poliittiselle muutokselle valtavirtamedian rutistuksessa.
2. TYT:n pomo; vihainen, karismaattinen turkki, Cenk Uygur, on kieltäytynyt miljoonasopimuksesta yhtiövaltaa edustavalla MSNBC-kanavalla taistellakseen sitä vastaan.
3. Kick-ass sidekick, Ana Kasparian: Räväkkä, nuori, kaunis armenialais-amerikkalainen nainen. Onnistuu älyllään ja suoruudellaan olemaan oman sukupolvensa ääni ohjelmassa.
4. The Young Turksin takana on jopa eräänlainen kansanliike, Wolf Pac, joka ajaa todellista poliittista muutosta eteenpäin apaattisessa poliittisessa kentässä.

Uutinen itsessään tuo monia tasoja, jossa tämä olisi hyvä cyberpunk-tarina:
1. Kamerat ovat nykyään niin pieniä, että jopa kammottavat idiootit osaavat käyttää niitä vakoiluun. Joukko aborttiavastustavia konservatiivi-agitaattoreita tekee typerän ja kömpelön videon, jossa ei oikeastaan edes sanota mitään pahaa, vaikka näkökulmaa kuinka yritetään vääntää siihen suuntaan.
2. Konservatiivinen media tarttuu tähän videoon ja syntyy jälleen uusi sykli uutiskoneistoon, joka ylläpitää keinotekoista vastakkainasettelua, korporaatiovallan tärkeintä suojakilpeä.
3. Video on aikataulutettu julkaistavaksi niin, että sillä saadaan käännettyä yhden tietyn lain säätämistä populistisella poliittisella painostuksella.
4.Tämä taas lyö lisää liekkejä uskonnollisille fanaatikoille, jotka suunnittelevat terroritekoja aborttiklinikoille.

Ja tietenkin tässä on myös se taso, että minä olen tässä kokijana:
1. Olen ulkopuolinen, suomalainen mies, joka obsessiivisesti seuraa amerikkalaista mediaa ja on rakastunut TYT:n näkökulmaan. Olen monesta asiasta niiden kanssa eri mieltä, mutta heidän rehellisyytensä viehättää minua.
2. Kiinnostukseni USA:n politiiikkaa kohtaan syntyy myös siitä, että se on jonkinlainen Babylonin keskus: Ihmiskunnan historian voimakkain militaaristinen valtio, jota korporaatiovalta ohjaa. Heidän mediakoneistonsa ja poliittinen asemansa on niin vahva, että kaikki muut joutuvat koko ajan reagoimaan heihin ja heidän sotaisuuteensa. Sillä on väliä Suomessa asti.
3. Halvan, kevyen, kannettavan tietokoneen äärellä. Halvan, massiivisen internetin kautta kontaktissa joka puolelle maailmaa. Surfailemassa miten sattuu politiikan, viihteen, pornon ja sähköpostin välillä.

Kaltaiselleni nörtille on yhtä aikaa mahtavaa, kammottavaa ja hyvin, hyvin outoa voivansa katsoa tätä ympäröivää maailmaa ja huomata elävänsä maailmassa, josta lapsena luki fantasiaa. Mutta jollain tavalla se myös selkeyttää maailmaa: Tämähän on matkalla kohti dystopiaa! Seis! En tahdo vielä siirtyä seuraavaan genreen!